Què són?

republica-web-1-600x400La Casa Orlandai inicia el 3 de desembre, 2014, un espai de debat sobre política, societat, economia, moviments socials, prospectiva, etc… on es tracten temes relacionats amb la organització de la cosa pública (res pública) des d’una perspectiva teòrica, empírica, però també pràctica i vivencial, i que rep el nom de Les Veus de la República. Ens agradaria que aquestes xerrades aportin eines de pensament crític per a que, com a ciutadans que som, tinguem opinions més fonamentades, a través de la presentació i debat de conceptes claus, que ens ajudin a veure on som, com hi hem arribat, i quines són les tendències i les alternatives de futur. I així poder participar i passar a l’acció, amb una opinió molt més sòlida.

Per què? Dues raons:

1. Exercir la nostra ciutadania amb més coneixement de causa.

Com deia, una mica contundentment, Bertolt Brecht “El pitjor analfabet és l’analfabet polític” i afegia “que de la seva ignorància neix el pitjor dels lladres, el mal polític, el corrupte, el lacai del poder econòmic.

Hannah Arendt va escriure que la política no és sols gestió administrativa, sinó que és l’àmbit a través del qual ens inserim, com si fos un segon naixement, en el món humà (“La condició humana”). I també va escriure que a través de l’acció és possible esperar el que és inesperat i fins i tot improbable, perquè l’acció trastoca el món (“Què és la política?”).

2. El context en el que estem de crisi total del règim, els símptomes dels quals són la concatenació de diverses crisis, la econòmica, la social, la política, la de valors i la climàtica. Tot apunta a que estem en trànsit cap a a un nou ordre, cap a noves formes de relacions entre els poders, el polític, l’econòmic, les elits,…

La dinàmica de les sessions consisteix en un o dos ponents, que fan una presentació d’una durada de 30-40 minuts aproximadament, per a deixar temps a preguntes i debat. La durada del debat és de 90-100 minuts. Aquest és un espai on preguntar i debatre allò que pot semblar evident a primera vista i que potser no ho és tant quan es tracta en profunditat i detall.

Si voleu proposar temes, ens podeu deixar un comentari en aquest blog, enviar un correu a lesveusdelarepublica@gmail.com, o a través del twitter @lvdrepublica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s