Les properes Veus, i les fetes.

Les properes

LVdR35: Agricultura i natura de proximitat. Dimecres 5 de juny, 2019 (Dia mundial del medi ambient).

Les nostres ciutats s’han dissenyat denses, molt construïdes i motoritzades. N’hem eliminat el verd i el camp.  El preu que en paguem n’és evident a nivell global, com el canvi climàtic, pèrdua d’ecosistemes, distància del camp a la taula. I també local, en alts nivells de contaminació, de soroll i calor, afectant també a la salut de les persones, (malalties respiratòries, psiquiàtriques, de mobilitat…), i generant impactes socials com la gentrificació verda.
Però realment natura i ciutat són antagònics? Quines són les claus per a construir una ciutat verda i saludable per tothom? Què cal per garantir l’accés equitatiu a la natura?
Intervenen: Ponents a confirmar.
Xerrada organitzada en col·laboració amb Som Natura.

LVdR36: Roba

Les ja fetes

LVdR34: Debat eleccions municipals. Dimecres 8 de maig, 2019

Abans que comenci la campanya electoral de les eleccions municipals es convidarà als principals grups polítics que presentin i debatin entre ells  les seves propostes polítiques sobre el barri de Sarrià, sobre el districte, i la ciutat.

Elaborarem una graella temàtica on els partits hauran d’exposar la seva proposta política sobre:

  • model de ciutat
  • mobilitat
  • civisme i seguretat
  • habitatge i urbanisme
  • cultura i espais populars
  • educació
  • la seva proposta més destacada

Aquest debat serà organitzat conjuntament amb el diari El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià

LVdR 33: Cuidar i netejar, feines que importen. Dimecres 6 de març, 2019

Cuidar a les persones que estimem i fer totes aquelles tasques domèstiques i de cures són feines importants que donen i ens donen benestar. En els casos en que aquestes s’externalitzen,  generalment recauen en dones, sovint nouvingudes i amb alts nivells de vulnerabilitat social. El marc de legal de contractació no garanteix ni de bon tros unes condicions de treball dignes per aquestes treballadores, i ni molt menys el reconeixement social que aquestes tasques haurien de tenir. Parlarem amb tres col·lectius que s’han unit per a defensar les seves condicions de treball i el reconeixement social: Mujeres Latinas y Coopnet.

LVdR 32: Les noves cares del feixisme. Dimecres 6 de febrer, 2019

L’augment de la presència de l’extrema dreta a Europa i a d’altres parts ha portat al feixisme a expressar-se desacomplexadament en diverses formes i territoris, guanyant presència en els àmbits institucionals i parlamentaris de les democràcies liberals. Però és aquest el mateix feixisme dels anys 30, o hem de parlar de neofeixismes?

Ha intervingut: Ferran Gallego, professor de la UAB i doctor en Història contemporània.

Xerrada organitzada per : Associació Catalana d’Investigacions Marxistes

LVdR 31: Blockchain, el proper graó tecnològic. Dimecres, 9 de gener, 2019

Passarem un vídeo d’explicació de com funciona el blockchain (6 min) i passarem un documental de Manuel Stagars “Blockchain and us” on retrata aquesta tecnologia en entrevistes amb desenvolupadors de programari, criptòlegs, investigadors, empresaris, consultors, polítics i futuristes dels Estats Units, Canadà, Suïssa, el Regne Unit i Austràlia. Mitjançant les converses gens tecnològiques, s’aborden les implicacions socials, econòmiques i polítiques que aquesta tecnologia pot suposar en un futur no gaire llunyà.

Ha intervingut: Marc Rocas, Associació Blockchain de Catalunya.

LVdR 30: Del ‘no és no’ al ‘només sí és sí’ a l’espai públic. Dimecres 14 de novembre, 2018

Arran del cas de la Manada, s’han posat sobre la taula els conceptes de consentiment, abús sexual, assetjament, etc. El “no és no” és un límit que queda curt en el consentiment? El Codi Penal és un sistema de justícia patriarcal? Els protocols creats per la mateixa ciutadania en espais d’oci nocturns afavoreixen un canvi transformador o el resultat acaba sent contraproduent?

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona  i Biblioteques de Barcelona se sumen a la Biennal del Pensament Ciutat Oberta amb un cicle d’activitats que conviden a repensar la ciutat des d’una perspectiva de gènere i imaginar una Barcelona més justa i equitativa.

LVdR 29: Pensions, pensant el futur des del present. Dimecres 10 d’octubre, 2018

El sistema de pensions és el problema més gros que té l’Estat del benestar. Els actuals paràmetres de finançament i distribució de les pensions porten al sistema al col·lapse. Però al mateix temps que s’han de mantenir els drets legítims dels pensionistes d’avui a la protecció i recompensa als llargs anys de treball.  

Com es pot resoldre aquesta tensió? Per on comencem …per la banda de les finances? És possible mantenir la caixa única o cal que hi participin els pressupostos de l’estat? Per la banda de la despesa? És possible mantenir els imports de les actuals pensions? Cal reformar els requisits d’accés, com ara l’edat de jubilació, els anys de cotització mínims o  els càlculs per l’import de la pensió?  

Han intervingut:

  • Ramon Franquesa, economista i membre de Marea Pensionista
  • Encarna Martin de la Serra Molina, Pensionistes per la República

Aquesta xerrada ha estat organitzada per la Marea Pensionista.

LVdR28: Vells i nous objectius del moviment LGTBI, Dimecres, 6 de juny, 2017

Què en queda del moviment LGTB? La manifestació del 26 juny del 1977 a la Rambla va marcar una fita en la lluita per la llibertat sexual. Després de 41 anys, reflexionarem sobre el moviment LGTBI a Catalunya, des d’una perspectiva política i de l’activisme. Abordarem des d’una perspectiva històrica la lluita de drets del col·lectiu vinculada també a d’altres moviments, com el feminista, des de la Transició fins als nostres dies.

Han intervingut:

Mercè Otero (professora i especialitza en coeducació) i Pol Galofré (activista trans i i coordinador de Cultura Trans)

Organitza: Comissió Feminista de Casa Orlandai.

LVdR 27 Humor i política: riure per no plorar. Dimecres 9 de maig, 2018

La història del poder ve acompanyada a la història de la burla del poder: les burles als rics, als reis, als militars, als polítics. Catalunya té una llarguíssima tradició en aquesta burla al poder, que arrenca amb la literatura trobadoresca i els joglars a l’Edat Mitjana.  Volem parlar de quina relació té l’humor que es fa a Catalunya amb el poder polític i econòmic, quin lloc té l’humor en el procés català, així com en les crisis econòmiques i socials dels darrers anys i quins són els límits d’expressió. Ens en podem riure de tot?

Han intervingut: Oriol de Balanzó, guionista de “La Competència” i Júlia Cot, guionista de “Polònia”.

LVdR26: Educació formal i informal. Dimecres, 7 de març, 2018.

Darrerament, l’educació a les escoles tendeix a buscar metodologies més dinàmiques, centrades en l’alumne, més innovadores i buscant la vivencialitat dels infants per aprofundir en l’aprenentatge. D’aquesta manera, està l’Educació formal tendint a assimilar-se a l’educació informal? Son aquests dos mons contraposats o, per contra, son complementaris?

Han intervingut: Berta Juanet, Mestre d’educació infantil

Rai Carreras, Director de l’Escola lliure el Sol,

i  Núria Paredes, Directora Tècnica del Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel

Organitza: Pepe Llimona

LVdR25: Militarització de fronteres i violació de drets humans. Organitza: Sarrià Refugi. Dimecres 7 de febrer, 2017.

El debat girarà entorn a la relació entre les guerres, el comerç d’armes i la crisi dels refugiats. Podrem abordar qüestions com: Quines són les causes de la crisi dels refugiats? Quines raons motiven les guerres? A qui beneficia el negoci de la guerra? Qui hi ha darrera el comerç d’armes mundial? Quines són les principals regions productores i exportadores d’armes? Qui les compra? Per què? Quines són les polítiques de defensa i seguretat de la Unió Europea i d’Espanya?

LVdR 24: Gentrificació i habitatge a Sarrià. Organitza: Comissió ESS. Dimecres 8 de novembre, 2017

Han intervingut: Quim Roca, Sindicat de Llogateres i llogaters, Xàbius Caballé, Fem Sant Antoni  i una persona membre de Obra Social de la PAH.

Conceptes com la gentrificació es repeteixen cada vegada més sovint davant de situacions d’expulsió del veïnat dels seus barris com a conseqüència de la impossibilitat de pagar els preus que el lliure mercat de l’habitatge imposa. Només el 5% dels pisos de lloguer de la ciutat estan per sota dels 800€ i els preus de lloguer més cars es situen al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Com a resposta, apareixen gran nombre d’alternatives i reivindicacions que sonen amb força: lloguer social, masoveria urbana, habitatge cooperatiu, ocupació, control dels preus mitjançant l’índex d’habitatge, etc. Com ens podem organitzar per viure-hi. El Sindicat de Llogateres i el col·lectiu veïnal de Fem Sant Antoni ens explicaran com s’han organitzat per fer front a la situació del lloguer a la ciutat i al barri de Sant Antoni.

Aquestes veus formen part d’un cicle de tres xerrades que han organitzat l’Associació de Veïns de Sarrià, l’Ateneu de Joves de Sarrià,Cohabitem Sarrià i l’ACCO.

LVdR 23 Express: #1Oct2017. Què ha passat i què no? I què passarà?. Dimecres 11 d’octubre, 2017

Han intervingut: Xavier Arbós,  Catedràtic de dret constitucional, UB @Xavier_Arbos, Ivan Serrano, Investigador de la Universitat Oberta de Catalunya. @aubachs i Eduard Voltas, Editor. Professor de periodisme a Blanquerna,URL. @eduardvoltas.

LVdR22: La vida humana finirà abans d’hora i per imbècils? Dimecres, 7 de Juny, 2017.

Ha intervingut: Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la UAB.

Jorge Wagensberg i Joan Martínez Alier han publicat un llibre Solo tenemos un planeta on conversen com s’ha arribat a la sisena extinció a un ritme més accelerat que d’altres anteriors, i en aquesta ocasió sent l’activitat humana la principal causa i factor d’acceleració. Ens introduiran en una nova era: L’Antropocè, que pot arribar a la seva fi si no es prenen col·lectivament decisions. Abordarem de com es pot introduir el raonament científic en les decisions polítiques i socials que garanteixin la sostenibilitat de la vida a la terra tal i com la coneixem.

LVdR21: L’economia social i solidària: una anècdota històrica, o una alternativa real? Dimecres, 3 de Maig, 2017. Especial 10è aniversari. 

Han intervingut: Santi Eizaguirre, Professor de sociologia i filosofia del dret a la Universitat de Barcelona, Xavier Palos, equip tècnic de la Xarxa d’Economia Solidària, i Damià Gibernet, de Can Mandó de Collserola.

L’economia social i solidària  és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques de tota mena, formals o informals, individuals o col·lectives que prioritzen la satisfacció de les necessitats dels seus membres o de terceres persones per sobre del lucre. Actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i són promotores de canvi social. Aquesta és una economia ja present en els nostres barris, pobles i ciutats. …però, quin pes real tenen en l’economia? és una alternativa real al sistema econòmic i social, o bé serà una anècdota en la història econòmica del segle XXI?

LVdR20: Primer la vida, economia feminista. Dijous, 9 de març, 2017. Han intervingut: Lourdes Benería, Catedràtica emèrita de la Universitat Cornell (NY) i Vicent Borràs, professor de Sociologia de la UAB.

L’economia tal com l’entenem actualment només considera el treball remunerat, mentre infraestima altres tipus de treball no remunerats com són els que garanteixen la reproducció de la vida física, tradicionalment realitzats per les dones. Des de les ciències socials i molt especialment des de l’economia feminista s’està proposant un canvi radical cap a un model social que consideri primer la vida, i posi que cuidi la seva població i que no intensifiqui les desigualtats ja existents.

LVdR 19: De la Salut individual a la salut col·lectiva. 8 de febrer, 2017. Han intervingut: Andreu Segura, metge de salut pública , i Jesús Purroy, emprenedor en salut i divulgador científic.

La salut pública és el terreny ideal per a barrejar ciència i política. Fins a quin punt aquesta barreja medicalitza la vida quotidiana? Hem vist com s’han medicalitzat el part o la vellesa, al temps que ha augmentat la desconfiança en el sistema mèdic, moltes vegades amb un pensament acrític. Amb quins criteris en traiem l’entrellat?

LVdR 18 Documental: “Tarajal, desmuntant la impunitat” o quan és l’Estat el que delinqueix. 11 de gener, 2017. Han intervingut: . Xavier Artigas, director del documental i Antonio Madrid Pérez, professor de filosofia del dret de la UB i membre del Observatori de Dret Penal i Drets Humans.

Es projectarà el documental “Tarajal, desmuntant la impunitat a la frontera sud” una producció de Metromuster amb l’Observatori DESC  (80 minuts).  El documental explica com els fets ocorreguts a la platja de Tarajal (Ceuta) al febrer de 2014, en el que el cos policial, amparat pel propi Ministeri de l’Interior, vulnera amb total impunitat les lleis dels seu propi país així com convencions i acords internacionals. Amb aquest exemple concret i genys llunyà, parlarem de què passa quan és un Estat el que delinqueix, i quines són les garanties que tenim avui la ciutadania per a impedir-ho.

LVdR17 Express: Trump guanya, qui perd? Dilluns 28 de novembre, 2016. Han intervingut: Xesco Reverter , cap d’internacional dels serveis informatius de Televisió de Catalunya i presentador del programa Món 3/24, Xavier Mas de Xaxàs, antic corresponsal de La Vanguardia a Washington 1996-2002 i autor de La sonrisa americana. Una reflexión sobre el imperio estadounidense i Roger Barres, politòleg i membre actiu de la campanya demòcrata a les Eleccions Municipals i al Congrés el 2014.

LVdR 16: Viure i, sobretot, morir dignament. 9 de novembre, 2016. Han intervingut: Isabel Alonso Dávila, Presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament i Ramon Espasa, metge i exdiputat.

Si viure dignament és un dret, no ho és menys morir, i en una societat que envelleix, aquest és un tema cada cop més rellevant. L’eutanàsia, l’assistència al suïcidi, el testament vital són conceptes i situacions que només es coneixen amb precisió mitjançant l’experiència. I, aleshores, potser ja és massa tard. Parlarem amb membres de l’Associació Dret a Morir Dignament ens aclarirà els conceptes, i ens presentarà les seves propostes, i ho complementarem amb una visió jurista i política de la situació a Catalunya i Espanya.

LVdR 15: L’extrema dreta: una taca d’oli. 5 d’octubre, 2016. Han intervingut: Jordi Borràs, il·lustrador i fotògraf i Xavier Casals, historiador.

Els discurs xenòfob, populista, ultranacionalista, sembla que ha guanyat quotes de centralitat en la política de molts països europeus, i de les institucions europees. Parlarem de les causes, dels esdeveniments, dels personatges claus. Però també mirarem a Espanya, i a Catalunya; si el discurs ultradretà està impregnant també aquí i com.

LVdR14: 1 de juny, 2016. Tractats europeus més enllà de l’Atlàntic. Han intervingut, Erika Casajoana, Consultora internacional en comunicació pública i resident a Brusel·les i Cristina Pina, Campanya Catalunya No al TTIP.

TTIP, CETA, TTP, són sigles de tractats de lliure comerç que posen els oceans pel mig, en un món on les distàncies queden a un click. Més enllà de la ideologia i els prejudicis, i basant-nos en els continguts dels tractats, en xifres i estudis realitzats, intentarem fer una valoració a favor i en contra: quines aportacions  i quins peatges tenen a nivell local, però també global.

LVdR13: 4 de maig, 2016. Elusió, frau i evasió fiscal. Han intervingut:  Xavi Casanovas, Plataforma de Fiscalitat Justa, i Miguel Angel Mayo, Inspector d’Hisenda, Representant de GESTHA (Sindicat d’Inspectors d’Hisenda).

Inevitablement parlarem dels #panamapapers i la llista Falciani. La crisi dels darrers anys ha estat una crisi del deute públic, i les polítiques d’austeritat i han escanyat les finances públiques. La font d’ingressos dels Estats provenen sobretot dels impostos de les classes mitjanes. Les grans corporacions i fortunes poden fugir d’aquesta càrrega fiscal de forma legal i ilegalment.  És això redreçable? Quines polítiques podrien ser aplicades per a revertir aquesta situació?

LVdR12: 6 d’abril, 2016. Democratització dels processos de decisió: com hi participem?. Han intervingut Quim Brugué, Professor de Ciències Polítiques UAB i Carles Agustí, director de Govern Obert, Diputació de Barcelona.

Més enllà del discurs políticament correcte que comporta la participació i la democratitzacio de processos de decisió, hi ha problemes, disfuncions que fan que no sempre els processos participatius funcionan. Per què? Què fa que funcionin? El resultat d’un procés participatiu, ha de ser sempre el consens?

LVdR11: 2 de març, 2016. Mitjans de comunicació i corrupció: on eren?  Intervindran Roger Jiménez, Periodista i Premi Internacional Manu Leguineche, i Sergi Picazo, Periodista de Crític.

LVdR10: 10 de febrer, 2016. Renda Bàsica: viable? possible? probable? Han intervingut

José Antonio Noguera, Professor de Sociologia de la UAB, Josep Oliver, Professor d’Economia Aplicada de la UAB i Bru Laín Escandell, membre de la Xarxa de la Renda Bàsica.

LVdR9: 2 de desembre, 2015. Campanyes electorals. On acaba la ideologia i on comença el màrqueting? Han intervingut, Roger Barres, politòleg, i Xavier Roig, Consultor polític i electoral a Xavier Roig i Associats.

LVdR8: 11 de novembre, 2015. Democràcia a l’asfalt. Model de ciutat i espai públic. Han intervingut: Manuel Delgado, Professor d’Antropoligia a la Universitat de Barcelona i Judit Carrera, Cap de debats i documentació del CCCB, i directora del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà (www.publicspace.org)

LVdR7 Docu: 30 de setembre, 2015. E la nave va dirigit per Rudy Gnutti. Han intervingut: Rudy Gnutti, director del documental i Álex Costa, economista.

LVdR6 Express: 15 de setembre. La crisi dels refugiats sirians: per què ara? Han intervingut Oriol Barba, director de MedCities de l’AMB i Maria Álvarez de la Comissió Catalana d’Ajuda de Refugiats.

LVdR5: 3 de juny, 2015. Actualitat i vigència dels valors republicans. Han intervingut  Josep Sànchez Cervelló, Professor de la URV i Joan Anton Mellón, Catedràtic de Ciència Política i Administració de la UB.

LVdR4: 15 d’abril, 2015. Les desigualtats en els barris de Barcelona. Som rics a Sarrià? Han intervingut  Marina Subirats, Catedràtica de Sociologia de la UAB i Maria Jesús Calvo de l’Ajuntament de Barcelona.

LVdR3: 11 de març, 2015.  Democràcia 2.0: la democràcia serà tecnològica i participativa o no serà? Han intervingut  Ismael Peña-López de Ictology.net i Ricard Espelt investigador del Grup de recerca Interdisciplinària sobre les TIC de la UOC.

LVdR2: 4 de febrer, 2015. Corrupció: Pomes podrides o pomers podrits? Han intervingut Joan Josep Queralt, Catedràtic de Dret Penal de la UB, i Simona Levi, portaveu de X-Net

LVdR1: 3 de desembre, 2014. Vella i nova forma de fer política? Partits polítics, moviments socials i nous lideratges. Han intervingut Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB i Beatriz Rilova de Podemos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s