LVdR46: La segregació escolar enmig d’una pandèmia.

Zoom de la Casa Orlandai, dimecres 4 de Novembre, 2020, a les 19:00h. Inscripcions aquí.

Reobrim els debats sobre les escoles, ara que fa gairebé dos mesos que funcionen després d’un tancament inimaginable de març a juliol del curs anterior. I ho farem amb dues persones expertes en la recerca social en l’àmbit de l’educació.

Que la pandèmia ha impactat als centres educatius és evident. Però quin impacte ha tingut en la seva funció social en general i en la segregació escolar en particular?


L’Aina Tarabini presentarà algunes de les conclusions de l’estudi ‘Recerca Escoles Confinades’ basada en una enquesta online que van respondre gairebé 3.000 docents catalans durant el primer temps de confinament. La recerca mostra la relació entre les dinàmiques de segregació escolar i les pràctiques i prioritats educatives desenvolupades pels centres durant el confinament. La titularitat dels centres i sobretot la seva composició social es mostren com variables clau per entendre les possibilitats de fer escola a la distància amb implicacions cabdals en termes de desigualtat social. 

El Luis Miller discutirà algunes dades recents sobre les causes i conseqüències de la segregació escolar i la seva relació amb aspectes com la segregació residencial o les normes per a assignar escoles als i les estudiants. Comentarà també l’impacte de moure’ns cap a un escenari de docència online i com això implica un desigual suport de pares i mares a l’estudi, depenent del seu origen social i dels recursos de la llar.

  • Aina Tarabini és professora de sociologia de l’educació de la UAB i investigadora dels grups de recerca GEPS (Globalització, Educació i Polítiques Socials) i GIPE (Grup Interdisciplinar de Polítiques Educatives). Especialista en l’anàlisi de les desigualtats educatives, la seva recerca posa una atenció especial als processos d’èxit, fracàs i abandonament escolar des de la perspectiva de la justícia social.
  • Luis Miller es doctor en sociología, científico titular del CSIC y vicedirector del Instituto de Políticas y Bienes Públicos. Ha sido profesor de economía en la Universidad del País Vasco e investigador en la Universidad de Oxford y el Instituto Max Planck de Economía en Alemania. Colabora con la Fundación ISEAK en proyectos de evaluación de políticas públicas y escribe en el blog Piedras de Papel de Eldiario.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s