LVdR 27. Humor i política: Riure per no plorar?

La història del poder ve acompanyada de la història de la burla dcucutel poder: als rics, als reis, als militars, als polítics, als caps religiosos. Catalunya té una llarguíssima tradició que arrenca amb l’aparició de la llengua i la literatura a l’Edat Mitjana. Donaria per un taller repassar la història de les capçaleres satíriques, des de la Renaixença i fins a la Guerra Civil, i un altre taller per a recollir els diversos formats d’humor polític des de la post-guerra i fins ara: ràdio, teatre, cine, premsa, còmic, tele i els monòlegs.

En un article els periodistes Eduard Peris i Xavier Carmaniu recullen l’acció de resistència  no-violenta que van fer un grup local Otpor! (Resistència!) a Sèrbia, finals dels anys 90. D’un grup de dotze joves, van passar a 70.000 persones adherides, mitjançant l’establiment de pocs objectius ben definitis, i estratègies pròpies del márqueting. Entre altres accions, expliquen Peris i Carmaniu, usaren intensament recursos humorístics que van fer caure d’una deriva autoritària de l’estat serbi al poderós Milošević . Tres eren els efectes que aconseguiren mitjançant l’humor.

otpor presó

Primer, subvertir la propaganda de les elits governants, tornant- la a la seva contra, com un boomerang. Segon, convertir la indignació en alegria en les manifestacions, fet que neutralitzava la violència que usava la policia, fent perdre la por i cohesionant als manifestants. I finalment, l’humor oferia una via d’escapament de la  política opressiva, i al mateix temps una alternativa que podia representar una metàfora de quelcom amb possibilitats d’esdevenir realitat.

Aquest és un exemple proper en el temps i en el territori d’emancipació política on el humor hi ha tingut un paper.

Preguntes: Quina relació té l’humor amb el poder polític, econòmic, religiós? Per què ens fan riure els poderosos? El poder se’n riu de si mateix? Hi ha humors diferents en territoris diferents, o és una fal·làcia?Quin rol ha tingut l’humor en les darreres crisis econòmiques, socials i polítiques? …i en el procés català? Alguna similitud amb el moviment Otpor! de Sèrbia. Quins límits té l’humor, els mateixos que els de la llibertat d’expressió?  Ens en podem riure de tot?

Intervindran : Oriol de Balanzó, guionista de “La Competència” i Júlia Cot, guionista de “Polònia”.yes minister 1984

Article. Sèrbia: Eduard Peris i Xavier Carmaniu, Dotze joves tomben la dictadura de Milošević, El Nacional, 4.12.2017

Video. Margaret Thatcher a “Yes, Prime Minister”

3 thoughts on “LVdR 27. Humor i política: Riure per no plorar?

 1. *No ho tenim clar.-*

  *Ens hi trobem amb dos informacións contradictories*

  * 9 Mai 2018 a les – 18:00 9 Mai 2018 a les – 19:30*

  *si us plau, confirmeu* *X.F.Castro*

  2018-05-03 17:20 GMT+02:00 Les Veus de la República :

  > mmasats posted: “La història del poder ve acompanyada de la història de la > burla del poder: les burles als rics, als reis, als militars, als polítics, > als caps religiosos. Catalunya té una llarguíssima tradició en aquesta > burla al poder, que arrenca amb la literatura trob” >

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s