LVdR 10: Renda Bàsica

Renda Bàsica, renda ciutadana: viable? possible? probable?

Casa Orlandai. 19:30, dimecres 10 de febrer, 2016. Durada: 1h 30m

En una economia globalitzada com la que ens ha tocat viure s’han assolit nivells de benestar material per una gran part de la humanitat com mai s’havia conegut en la història. Però s’estan pagant peatges: augment de les desigualtats en la distribucio d’aquest benestar i un planeta que està esgotant els seus recursos. Els estats del benestar són els garants que la riquesa produïda es redistribueixi, per tal d’assolir el màxim nivell de benestar per al màxim nombre de ciutadans. Si fins ara s’havia parlat de progressos, darrerament hem començat a veure regressions en aquest benestar. Per primer cop, generacions joves viuran pitjor que generacions anteriors. Pensions guanyades i merescudes en mercats de treball que ja no existeixen i que aboquen als joves a l’anomenat “precariat”. Parts de la població comencen a estar totalment desprotegides. Robotització de feines rutinàries, que transformaran profundament les estructures socials.

Els estats del benestar, en les seves diverses formes i règims, està tensionat per múltiples i multidireccionals propostes de reformes. Una de les propostes formulades són les que defensen una renda bàsica per a la ciutadania.

Captura

La renda bàsica és un ingrès pagat per l’Estat, com a dret de ciutadania, sense res a canvi, i independentment de si es treballa, o del nivell de renda. Desapareixen tot tipus de pensions, subsidis, prestacions que l’Estat atorga en situacions de necessitat concretes. La Xarxa de Renda Bàsica, calcula que aquesta renda hauria d’estar al voltant de 7500 euros anuals, que correspon al llindar de pobresa a Espanya, en el 2010.

Una proposta similar és la renda garantida, de la que se’n va fer una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya en la passada legislatura, i en la que es proposa que tota aquella persona que no assoleixi el llindar de pobresa, se li atorgui els diners fins que superi el llindar amb ingressos propis. No es contempla res a canvi, i la quantia la situen a 7968 euros anuals. Aquesta proposta va rebre 121.000 signatures i mocions en municipis que cobrien el 70% de la població.

El cost d’aquesta proposta té una forquilla de 3.000 milions d’euros, segons els promotors de la proposta, mentre que altres economistes la situen en un cost de 40.000-53.000 milions d’euros. Per a fer-se una idea, el pressupost de Salut està al voltant dels 8.000 milions d’euros a l’any.

Aquestes propostes són possibles? Són viables? Són plantejables al mig i llarg termini? Quins pactes polítics calen per a materialitzar aquestes propostes? No és més realista fer un estat del benestar més eficient, que recapti més impostos, que lluiti contra l’evasió i l’elusió fiscal? Per tant, …són probables aquestes propostes?

Intervindran:robots
José Antonio Noguera,
Professor de Sociologia de la UAB

Josep Oliver, Professor d’Economia Aplicada de la UAB

Bru Laín Escandell, membre de la Xarxa de la Renda Bàsica, a confirmar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s