LVdR5: Actualitat i vigència dels valors republicans

En les anterior xerrades de Les Veus de la República hem parlat molt de crisi política, del col·lapse de la partitocràcia, de la corrupció, de si les noves tecnologies poden garantir per si soles la participació de la ciutadania en l’esfera pública, i tot això en un context de creixents desigualtats, com es va veure el darrer dia. Se’ns havia dit que viviem en civilitzacions, en països, en societats en continu progrés. Però són força les evidències i els aconteixements prop i lluny de casa que ens mostra que potser, i paradoxalment estem en moments de retrocesos.we the people

El republicanisme és una llarga i complexa tradició del pensament polític que ha tingut un paper fonamental en el naixement de les democràcies modernes. S’inspira en l’ideal de la república, entesa aquesta com a comunitat de ciutadans sobirans basada en el dret i en el bé comú. Per a Ciceró república vol dir “alló que pertany al poble” (respublica respopuli), i afegeix que s’ha d’organitzar fonamentant-se en la justícia i la comunitat d’interessos (De Republica I, 25). Per Rousseau és “tot Estat regit per les lleis, sigui quina sigui la seva forma d’administració, ja que només aleshores l’interès públic governa i la cosa pública és alguna cosa” (Contrat Social, II, 6).

Des de la independència de Nord-Amèrica (1776) i la Revolució Francesa (1789), la ciutadania passa a ser la seva categoria suprema; la sobirania és del poble, i no pas del rei o del tirà. La llibertat de les persones requereix igualtat en drets civils i polítics, així com l’imperi de la llei. La democràcia és el mètode que canalitza el conflicte entre les persones i els grups socials. El ciment de tot això és la virtut civil de la ciutadania, identificant el seu interès individual a l’interès col·lectiu.

La 2ª república espanyola va permetre grans avanços en matèria de drets, de llibertats, però també en matèria d’educació, de salut, de redistribució de la riquesa, …que va fer del país un dels més avançats del món en la cerca d’una societat democràtica, lliure i justa. Evidentment, no tot van ser flors i violes. Tanmateix, la violenta interrupció d’aquella república, ha deixat una cicatriu profunda, que encara no ha estat superada per part de la ciutadania.

La pèrdua social dels valors (anomia) abans esmentats ha donat entrada a l’hiperindividualisme, i a la pèrdua de centralitat de l’interès del be comú. Allò guanyat amb tant esforç, des de les cicatrius del franquisme, sembla que s’estigui esvaint.

escola 2a republicaPreguntes.

Què en queda dels valors republicans de la revolució francesa i de la independència dels Estats Units? De la igualtat, de les llibertats fonamentals, dels principis de la democràcia i l’aspiració col·lectiva a una societat més justa? Són els valors republicans la base per lluitar contra l’hiperindividualisme? Quns són els factors que no fan possible que aquests valors siguin hegemònics a Catalunya i Espanya? Per què s’ha de lluitar contra els totalitarismes, com el III Reich, les dictadures d’Amèrica llatina, les àrabs o l’Estat Islàmic? Com encaixen les idees liberals en tot això? I el socialisme, és compatible amb el republicanisme? Són els vells valors republicans el “flotador” de la crisi política i de valors en la que estem immersos?

Intervindran

Josep Sànchez Cervelló, Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

Joan Anton Mellón, Catedràtic de Ciència Política i Administració de la Universitat de Barcelona

One thought on “LVdR5: Actualitat i vigència dels valors republicans

  1. Aquesta vegada no podré venir, però si vingués preguntaria als ponents si coincideixen amb un amic meu que diu que si posessin una guillotina al mig de la plaça de Sant Jaume, convoquessin els mitjans de comunicació i, a la vista de tothom, tallessin el cap d’un dels impresentables que ens envolten… ja no seria necessari tallar-ne cap més.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s