La Crònica – #debatCasaOrlandai

Seguint la tradició, el passat 27 d’abril es va realitzar a la Casa Orlandai un debat electoral entre vuit formacions polítiques candidates a les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona del proper 24 de maig.  Van participar, Joan Puigdollers (Convergència i Unió), Sara Jaurrieta, (Partit Socialista de Catalunya), Mercè Amat (Esquerra Repúblicana de Catalunya), Òscar Ramírez (Partit Popular), Janet Sanz (Barcelona en Comú), Javier Gonzalez Blesa (Ciutadans), Ignasi Planas (Millor Barcelona), Bernat Julià  (CUP). L’objectiu del debat era la presentació de les seves propostes pel que fa a la ciutat, al districte i a Sarrià. Se’ls va demanar que exposessin breument  les seves propostes programàtiques pel que fa al model de ciutat, l’educació, la mobilitat, la participació, habitatge i urbanisme, cultura i espais de cultura popular, Collserola i Pedralbes. El resultat va ser una graella disponible en el blog de Les Veus de la República que permet la comparació entre programes.

Per altra banda, es va buscar la participació de veïns i veines mitjançant la recollida de preguntes i temes a tractar, a través d’una urna física, ubicada a la recepció,  per correu electrònic, i mitjançant el blog de Les Veus de la República. Se’n van recollir més d’una cinquantena.

Cap a les 7 de la tarda van arribar públic i candidats, es va omplir la Sala Foix de gom a gom i es va instal·lar a l’entrada una pantalla per a retransmetre el debat. Després d’una breu presentació de l’Enric Capdevila en la que va defensar la gestió ciutadana com a model que permet crear xarxa i incrementar la participació, la Mònica Beneyto va donar per iniciat el debat.

En una primera tanda es va demanar que presentessin el model socioecònomic de la ciutat, i ja van aparèixer les DSC_0444 gotsprimeres discrepàncies, especialment en la rellevància i impacte dels grans esdeveniments, com el Mobile World Congress.  En segon lloc, es va plantejar la creixent desigualtat entre barris, sobretot pel que fa a l’accés al coneixement, l’exclusió social, pobresa, les diferencies per qüestió d’origen, etc. Atesa la preocupació sobre l’elevat preu que l’habitatge té a Sarrià i en el districte, les polítiques d’habitatge van copsar la major part de les intervencions i del temps, i va ser el punt en el que es va assolir, amb matisos, un major nivell d’acord.  Finalment, es va parlar de la crisi de valors democràtics, d’una ciutadania desencantada amb la política, d’uns polítics lluny dels ciutadans, i se’ls va demanar les seves propostes sobre participació i de reconexió de la ciutadania amb  la política. En aquest sentit, des de totes les forces polítiques es va dir que es treballaria per a la major eficàcia dels òrgans de participació de la ciutat, i es va destacar el model de la Casa Orlandai com a exemple de participació ciutadana i exemple d’èxit, que calia continuar promocionant.

Va quedar poc temps per a les preguntes realitzades des de les xarxes socials, bústia i presencials. Tanmateix, es va preguntar sobre aspectes de cohesió social,  i la manca de residències públiques de gent gran . Per part dels presents es va manifestar el descrèdit de la política en general, es va preguntar sobre els barris de muntanya i sobre les polítiques de gènere.  En constatar la manca de temps per a traslladar el paquet de preguntes restants, va finalitzar l’acte a les 9:30 del vespre amb el compromís que es farien arribar les preguntes pendents a les candidatures, i que aquestes respondrien puntualment a través del blog de Les Veus de la República (lesveusdelarepublica.wordpress.com).

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s